Project Description

Meer informatie over dit project ontvangen?

Neem contact op

Toonaangevend in de gespecialiseerde kaasmarkt

Kaasmakerij Henri Willig BV, een toonaangevend bedrijf in de gespecialiseerde kaasmarkt, breidt de productielocatie in Heerenveen fors uit. Door de uitbreiding met een moderne fabriek en opslagruimte kan het hele proces van produceren, verpakken en leveren van eersteklas kaasspecialiteiten in één gebouw plaatsvinden. Ook vergroot het bedrijf zijn exportmogelijkheden.

De kaasmakerij krijgt een uitbreiding van 4.700m met een volledig geautomatiseerd magazijn van 2.400 m op de begane grond. In dit warehouse rijden heftrucks heen en weer voor de aan- en afvoer van materialen. Daarnaast krijgt de nieuwbouw een ontvangsthal, winkel op de begane grond en kantoorruimtes verspreid over twee bouwlagen. Ingenieursgroep Romkes heeft in opdracht van Willig het esthetisch ontwerp van Sipma Architecten constructief uitgewerkt. Het ingenieursbureau doet de directievoering. Siem Romkes: “Tien jaar geleden hebben we ook het ontwerp gemaakt en de directievoering gedaan van de bestaande fabriek.”

“Het ontwerp is technisch uitgewerkt waarbij veel aandacht besteed is aan veiligheidsaspecten, zoals brandveiligheid. Dat geldt ook voor de veiligheid in het productieproces. In bepaalde delen van gebouwen mogen alleen robots en geen medewerkers komen.”

Project Details

REALISATIE

2014

DEUROPLOSSING

30 maatwerk industriële deuroplossingen.

RESULTAAT

Duurzame, veilige, gebruiksvriendelijke deuren die voldoen aan de hoogste HACCP-normen.

Zorg voor hygiëne

Naast veiligheid is de aandacht voor hygiëne een belangrijke rode draad in dit project. Het gebouw moet voldoen aan HACCP, een risico-inventarisatie op het gebied van voeding. Romkes heeft veel aandacht besteed aan alle detailleringen, voor onder meer de plafondaansluitingen. Romkes: “Er moesten allemaal ronde hoeken zijn om stof tegen te gaan. We mochten geen scherpe, metalen opleggers toepassen. De PH-graad (zuurgraad) is hoog waardoor de materialen gevoelig zijn voor aantasting. In de fabriek wordt pekel gebruikt. Dat maakte mechanische ventilatie noodzakelijk.

Roestvrij staal

Alle materialen zijn zorgvuldig gekozen. De kolommen zijn van roestvrij staal. Alle industriële deuren zijn uitgevoerd in hoogwaardig RVS en voldoen aan strenge hygiënische eisen. ProDoor levert alle industriële deuren voor de buiten- en binnenwanden. Directeur Albert Schaafsma: “We leveren bedrijfsdraaideuren, brandvertragende koeldraaideuren, snelloopdeuren, koelschuifdeuren, brandvertragende rolschermen, docklevellers, shelters, sectionaaldeuren en kozijnen. ProDoor is vanaf het beginstadium door zowel Romkes als Kaasmakerij Henri Willig bij het project betrokken. We hebben gedurende het gehele traject voor iedere doorgang geadviseerd hoe tot de juiste deuroplossing te komen.”

“De manier waarop de industriële deuren voor Henri Willig zijn geleverd, is kenmerkend voor ProDoor. Bij Prodoor draait alles om maatwerk. We kunnen elke industriële deur leveren.”

Albert Schaafsma • Prodoor

Bijzondere kleurstelling

Vanuit esthetisch oogpunt had de architect de kleurstelling vastgelegd. De nieuwe fabriek krijgt sandwichpanelen in de kleuren wit en groen. Daarnaast is een deel geel. Romkes: “Dat ziet eruit als een kaaspunt, refererend aan de unieke kaasspecialiteiten die het bedrijf maakt van koe-, geiten- en schapenmelk.”

Specialisten

Romkes: “Willig heeft gekozen voor partijen die specialist zijn op hun eigen vakgebied. In dit project is er geen hoofdaannemer. Door te werken met nevenaannemers kijkt men naar elkaars belangen.” Nevenaannemer Van der Hauw Betonbouw B.V. Joure voert de coördinatie op de bouw uit. Daarnaast zorgt de betonspecialist voor de betonnen funderingen en vloeren en twee nieuwe laadkuilen. In maart en april levert de Bosgraaf Group, specialist in kaaspers-, kaaspekel- en kaas behandelsystemen, de benodigde machines, robots en transportbanden.

Innovatieve oplossingen

In dit project besteedt Willig veel tijd aan het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Van der Hauw: “Zo is gedurende het project de logistiek enkele keren aangepast. Dat betekent van iedere bouwpartner flexibiliteit en creativiteit, met als gevolg innovatieve oplossingen en de inbreng van de expertise van alle partijen. Dit bevordert de teamgeest en het plezier in dit prachtige project.”

Deuren die voldoen aan de HACCP-normen

De hygiëne-eisen in kaasmakerij Henri Willig zijn hoog. De kazen moeten immers onder de hoogste HACCP-normen worden bereid. Dat vraagt om deuren van een hoogwaardige kwaliteit. De deuren moeten duurzaam zijn, veilig, gebruikersvriendelijk en voldoen aan de hoogste HACCP-normen. “Om de deuren te kunnen leveren die aan alle genoemde eisen voldoen, hebben we een basis industriële deur als uitgangspunt genomen”, vertelt Albert Schaafsma, directeur van ProDoor. “Deze hebben we aangepast volgens de klant specifieke wensen en afmetingen van kaasmakerij Henri Willig. Onze afdeling Werkvoorbereiding verricht hiervoor het voorbereidende werk. De deuren voor de kaasmakerij zijn inmiddels productie gereed. Zodra het startschot klinkt, gaan we de deuren monteren. De montage zal zo’n vier tot vijf weken in beslag nemen.” De manier waarop de industriële deuren voor Henri Willig zijn geleverd, is kenmerkend voor ProDoor. “Bij ProDoor draait alles om maatwerk. We kunnen elke industriële deur leveren”, vertelt Schaafsma. “We leveren sectionaaldeuren, branddeuren en snelloopdeuren. Maar ook draaideuren, koel-/vriesdeuren en brandvertragende koeldeuren. Zodra we de klant specifieke gegevens hebben, gaan onze mensen aan de slag. Met dertig deuren is de kaasmakerij voor ons een middelgroot project, maar de diversiteit in deuren maakt dit project voor ons bijzonder interessant.”

Bron: Vakblad Stedenbouw